21 mei 2024

De problemen van nu vragen om een nieuwe manier van ondernemen. Hier kan dat.

UrbanXchangeHuub Kloosterman

Ondernemers met een positieve bijdrage aan de wereld zijn van harte welkom op Veilingterrein Venlo. Niet de gevestigde orde maar innovatieve geesten en vernieuwende denkers kunnen hier het verschil maken.

Huub Kloosterman van UrbanXchange, vanaf het eerste moment betrokken als strategisch adviseur van JPO, ziet kansen voor samenwerkende ondernemers op Veilingterrein Venlo.

“Wat hier gaat gebeuren is niet met een paar woorden samen te vatten. Het overkoepelende thema Positive Living omvat leefstijl, voeding, fysieke en mentale gezondheid, leefomgeving, preventie en meer. We zijn op zoek naar een ecosysteem van bedrijven die daar omheen activiteiten gaan uitvoeren. Dat kunnen innovaties zijn, een proeftuin of onderzoeksplekken. Ik verwacht daarbij allerlei verschillende werkomgevingen waar vooral samenwerking en interactie wordt gestimuleerd. In ieder geval geen solitaire gebouwen of grote kantoren. Maar wel co-working plekken, trainingscentra, goedkope ruimtes om te experimenteren, maar ook studio’s of ateliers. Of incubators, waarbij ik denk ik aan een soort clubhuis waar je gezamenlijk terecht kan. Als je met meerdere werkgevers hetzelfde probleem hebt, bijvoorbeeld de juiste talenten aantrekken, dan kan je dat samen oplossen door kennis te delen.”

“Aan bedrijven kun je vragen: wat ga jij brengen en leveren aan dit ecosysteem?”

Kruisbestuiven zonder muren
“Het kunnen dus allerlei soorten bedrijven zijn, als er maar een koppeling is met Positive Living. Bijvoorbeeld maakindustrie bedrijven met innovaties voor de zorg of zorg aan huis. Of digitale bedrijven met AI of andere toepassingen. Ik verwacht ook bedrijvigheid aan de zachte kant: vanuit bewegingswetenschappen of zelfs sociale wetenschappen zoals psychologie of sociologie. Bedrijven hier opereren niet alleen, zorg dat je de koppeling maakt met het onderwijs. Zoals een fieldlab waar bedrijven samen met studenten van bijvoorbeeld Fontys kunnen werken aan innovaties. Ook vind ik het interessant dat er interactie ontstaat met het publiek. Zichtbaarheid van wat hier speelt is dus heel belangrijk. Bedrijven die op innovatieve wijze werken aan Positive Living moeten dat in alle openheid doen, het moet niet iets zijn wat zich achter muren afspeelt. Omdat Veilingterrein Venlo ook een woonomgeving is, willen mensen ook weten en begrijpen wat hier allemaal gebeurt. Aan ondernemers, maar ook bijvoorbeeld aan woningcorporaties, zorgverleners en onderwijsinstellingen kun je vragen: wat ga jij brengen en leveren aan dit ecosysteem? Jij gaat hier iets doen aan Positive Living. Hoe ga je bijdragen en hoe maak je dat zichtbaar voor iedereen?”

Geef ruimte voor experiment
“Van de gevestigde orde moeten we het niet hebben. We willen jonge mensen die allerlei dingen bedenken. Dan moet je snel handelen en ruimte geven om te experimenteren, in plaats van te denken in een huurcontract voor drie jaar. Als iemand een atelierruimte wil, kom lekker. Ga niet uit van wat je kent of zelf bedacht hebt.”

Gezonde horeca en bedrijven
Duurzaamheid en gezondheid stimuleren kan binnen allerlei bedrijven. “Denk aan horecaconcepten die stimuleren om gezond te leven. Of plekken waar je advies over gezonde voeding kunt krijgen, een podotherapeut die wil vernieuwen op het thema bewegen. We zijn begonnen met een fysiotherapeut die zei: veel fysieke klachten van mijn patiënten hebben een mentale achtergrond. Dat wil hij dus in deze omgeving integraal gaan aanpakken.”

Samenwerken is een wezenlijk onderdeel van de nieuwe economie.”

Nieuwe manieren van samenwerken
“De nieuwe economie gaat over nieuwe manieren van samenwerken. Open innoveren. Samen kennis ontwikkelen. Natuurlijk willen bedrijven in de praktijk niet al hun innovaties delen, maar samen aan oplossingen werken is een wezenlijk onderdeel van de nieuwe economie. De meest creatieve vernieuwingen ontstaan juist wanneer organisaties niet in dezelfde branche zitten. Dat kun je overigens goed stimuleren door allerlei ontmoetingen te organiseren. Kijk bijvoorbeeld naar het Werkspoorkwartier in Utrecht. Daar zitten creatieve ondernemers en er wordt heel veel gedaan aan kruisbestuiving. Vroeger was er in dat gebied alleen maar een ouderwetse industrievereniging, een clubje oude heren en af en toe een borrel. Nu is er echt een levendige community ontstaan, en gaat het over kennisoverdracht.”

Raakvlakken met Brightlands Campus Venlo
Veilingterrein Venlo en Brightlands Campus Greenport Venlo kunnen elkaar versterken volgens Kloosterman. “Wat op Brightlands gebeurt is niet concurrerend. Die campus focust op veilige en gezonde voeding, met name de R&D kant van plantaardige voeding. Het is een wetenschappelijk gedreven campus met fundamenteel onderzoek. Bijvoorbeeld over future farming: een kas van Universiteit Maastricht die nabootst hoe voedselproductie in een woestijn kan plaatsvinden. Veilingterrein Venlo is geen plek voor wetenschappelijk onderzoek maar veel meer toegepast, aansluitend bij het mbo en het hbo. Natuurlijk zijn er raakvlakken met Brightlands: vanuit daar kan een bedrijf voortkomen dat op Veilingterrein Venlo verder wil werken of de koppeling met het publiek wil maken. Denk aan testruimtes of een bedrijf dat dingen maakt en op Veilingterrein Venlo een innovatieruimte inricht. Zoiets zou voor Venlo fantastisch zijn, dat maakt de meerwaarde van beide plekken zichtbaar.”

Ondernemen met een positieve voetafdruk
“Bedrijven met een positieve voetafdruk zijn mogelijk, als we ondernemers maar blijven stimuleren en uitdagen. Het werkt als je mensen maar bij elkaar zet. Doe je dat niet, dan is iedereen bezig met de dagelijkse activiteiten en komt het hogere doel op de tweede plaats. Als je doorvraagt bij ondernemers, zit er vaak een enorme drijvende kracht achter om iets goeds te doen voor de mensheid. Ik kan me voorstellen dat je juist op dat hogere doel het onderwijs gaat betrekken. Studenten kunnen met verrassende inzichten komen waar ondernemers zelf nog niet aan hebben gedacht.”

“Als je doorvraagt bij ondernemers, zit er vaak een enorme drijvende kracht achter om iets goeds te doen voor de mensheid.”

Talent vasthouden
Uitgaan van je eigen kracht kan volgens Kloosterman het ondernemersklimaat op Veilingterrein een impuls geven. “Een Amerikaans bedrijf hierheen lokken zie ik niet gebeuren. Richt je op de kracht van deze regio. Op de ondernemers. En op de jongeren. Talenten trekken nu weg omdat ze denken dat het hier niet kan. Wij zijn geneigd te denken dat het moeilijk is om van onderop te bouwen. Ik heb geleerd dat het wél kan. Het begint bij het goed neerzetten van het gedachtegoed. Dat werkt enthousiasmerend. Rondom Positive Living hebben we in korte tijd veel belangstelling gecreëerd in Venlo. Kijk naar Crossroads in Noord Limburg. Die zien juist veel kansen voor de tech-bedrijven in de regio. Daar geloven ze dus zeker wel in.”

“We beginnen hier met een aantal enthousiastelingen die in het concept geloven en samen starten we de community. JPO zal dit ook blijven stimuleren, onder meer met het Innovatieprogramma Positive Living. Dat programma is nu nog breed, misschien gaan er uiteindelijk maar een paar thema’s bovendrijven: dat kan bijvoorbeeld beweging zijn of voeding of mentale gezondheid. Je hebt iets nodig waarvan anderen denken: daar wil ik me bij aansluiten. Gaandeweg blijkt wel waar de kansen liggen en ga je daarop door.”

“Je ziet ook aan Brightlands Campus dat het kan. Ze hebben een aansprekend thema dat actueel is, en inmiddels komen daar nieuwe ondernemingen en ook veel studenten op af. Dit zien we op Veilingterrein Venlo ook gebeuren, met vernieuwende ondernemers die werk gaan maken van een positieve toekomst.”