Ruud Meijers: “We zoeken voorlopers om de zorg te veranderen.”
Stel dat we de hokjes in de zorg kunnen doorbreken en op een integrale manier kijken naar hoe we mensen kunnen helpen.
Als fysiotherapeut met een GGZ-achtergrond is Ruud Meijers bezig met een revolutie in de zorg. Als onderdeel daarvan gaat hij op Veilingterrein Venlo een centrum voor leefstijl realiseren. “Rondom die nekklachten zit een heel mens met een heel verhaal. Dat kun je als fysiotherapeut niet alleen oplossen.”
“Als je in het oranje zit en je krijgt signalen binnen, dan ga je naar het rood en ga je de gezondheidszorg in. Terwijl je dat vanuit oranje ook kunt voorkomen. Iemand met hoge suikers kan medicatie krijgen en niets aan zijn leefstijl doen. Voorschrijven en innemen is makkelijk, de uitdaging is om je leefstijl te veranderen. Daar willen we werk van maken in het centrum voor leefstijl.”
“Al vanaf het moment dat ik ben gaan werken bij een revalidatiecentrum voor mensen met langdurige klachten, pakten we dingen anders aan dan in de reguliere zorg. We deden aan positieve gezondheid nog voordat die term echt bestond. In 2019 ben ik mede-eigenaar geworden van Topzorg Groenveld, waar mensen die uitvallen een integrale behandeling krijgen. Bij ons krijg je naast eerstelijns fysiotherapie bijvoorbeeld ook tweedelijns GGZ.
Het verhaal achter klachten
“Mensen zijn niet in hokjes te plaatsen, terwijl het systeem wel zo werkt. Inclusief de bekostiging ervan. Onze integrale aanpak heeft als doel om mensen weer mee te laten doen in alle aspecten van het leven; thuis, sociaal, het werk. We willen af van het symptoomgericht behandelen. Je kunt wel iemands nekklachten behandelen, maar rondom die nek zit een mens met een heel verhaal. Je gaat het als fysiotherapeut niet oplossen door alleen iemands nek los te maken. Niet dat de fysiotherapeut moet beginnen met stress en relatieproblemen, we blijven houdings- en bewegingsprofessionals. Maar we moeten wel toe naar een aanpak samen met andere – medische – professionals.”
Interventies vanuit één visie
“Binnen de multidisciplinaire zorg zien we dat mensen dingen meemaken waardoor ze vastlopen, wij helpen ze weer back on track. Die mensen zijn echt op zoek naar praten en doen. We passen educatie en psychologie toe. We kijken naar leefstijl, naar het lichaam, naar bewegen. Twee, drie keer in de week een paar uur. Meerdere interventies door één team. We zijn een interventiebedrijf dat intensief met mensen aan de slag gaat. Samen met bedrijven kijken we hoe we iemand weer kunnen blootstellen aan werk. Dat is waardevol voor de cliënt en voor de werkgever. We hebben bedrijven benaderd die trajecten betalen en inmiddels vergoeden de verzekeraars ook een deel van de kosten.”
“Klachten gaan vaak over onduidelijkheid, onzekerheid en angst en dat soort dingen, niet altijd over de technische kant. Daar willen we op aanhaken.”
Centrum voor leefstijl
“Op Veilingterrein Venlo willen we die integrale blik laten landen in een centrum voor leefstijl. Daarin gaan we aan de slag met onderliggende thema’s: waar komen klachten vandaan? Dit is de ideale plek, tegenover het ziekenhuis dat de technische kant van de zorg vertegenwoordigt. Hier doen we het op een andere manier die past bij de tijdgeest. Levensstijl en een bredere kijk op gezondheid worden steeds meer gedragen. Het middengebied staat wat mij betreft voor alle levensfases; van een geboortecentrum tot aan onderwijs en sportverenigng, ziekenhuis en een kerkhof. Ook voor het lijden in het leven wordt de gezondheidszorg bezocht en die loopt nu over. Klachten gaan vaak over onzekerheid en angst en dat soort dingen, niet over de technische kant. Daar willen we op aanhaken. De integratieve zorg. De wetenschappelijk bewezen zorg combineren met leefstijl. Geneeskunde combineren met welzijnswerk.”
“We hebben voorlopers nodig die gek genoeg zijn en een idealistisch plaatje voor ogen hebben.”
“Veilingterrein Venlo is een uitgelezen plek om partijen te laten landen die meegaan in die ontwikkeling. Nu zijn er nog te veel eilanden, terwijl je elkaar moet voeden. Ook over de bekostiging ervan. We zitten nu nog vooraan in het proces. Ik zou graag aanjager willen zijn en dingen uitvoeren. Samen met een paar andere voorlopers die gek genoeg zijn en een idealistisch plaatje voor ogen hebben. Uit verschillende hoeken zoals het ziekenhuiswezen, de zorg, de huisarts, welzijnspartners en de gemeente. Ik wil de andersdenkende mens kunnen laten aansluiten. Dat kan ook een it’er zijn die meedenkt over de toekomst vanuit techniek. Of iemand die meedenkt over de bekostiging; het zal met pilot financiering beginnen en moet uiteindelijk uitgroeien tot iets structureels. We hebben mensen nodig die mee willen denken over de uitvoering. Gevolgd door onderzoek en resultaten van deze aanpak, die we vervolgens inbedden in het nieuwe landschap van zorg en welzijn.”
“We schoppen misschien tegen wat schenen. Dat is nodig als je wat wil veranderen.”
“Evidence-based medicine denkt nog niet op die manier en kan wat conservatiever zijn. We schoppen misschien tegen wat schenen aan, maar dat is nodig als je wat wil veranderen. Je moet een beetje gek of apart zijn. Eerst word je raar aangekeken, daarna krijg je mensen mee.”
Een ander gesprek
“Ik zou graag willen beginnen met een groep professionals en een ander gesprek voeren met cliënten. Niet over hoe je in de zorg terecht komt met klachten, maar over wat je echt nodig hebt. Daarin gaan we intensief samenwerken met elkaar. Met een budgetcoach die helpt om iemands financiële problemen op te lossen en zo stress voorkomt. Een gedragswetenschapper die mensen helpt om te stoppen met roken of drinkgewoonten te veranderen.”
“Iedereen heeft weleens klachten. De ene klacht is weg en dan komt de volgende. We raken steeds verder vervreemd van ons lichaam. Wat gebeurt er in ons lijf als je stress of paniek krijgt? Het begint met een stuk educatie: kunnen we mensen laten begrijpen hoe het lichaam en de geest werken? Pas dan volgt gewoontes aanpassen en dat blijven doen. Daarin moeten we samenwerken. In plaats van ruis en onduidelijkheid wil je een team van professionals met één visie, alle neuzen dezelfde kant op.”
Samen het verschil maken “Je ziet leefstijl loketten ontstaan. Ik zou het wel tof vinden als dat buiten het ziekenhuis gebeurt. Het duurt nog wel even voor de bekostiging en de overheid zover is. Terwijl we van bedrijven steeds meer de vraag krijgen hoe we uitval kunnen voorkomen. Misschien beginnen we het centrum met de particuliere klant en krijgen we later verwijzingen vanuit huisartsen en het ziekenhuis. Zorgsystemen veranderen niet uit zichzelf. Als we samen de schouders eronder zetten, kunnen we veel bereiken. Op Veilingterrein Venlo kunnen we echt impact gaan maken.”
Wil je bijdragen aan Positive Living? Neem contact op met Veilingterrein Venlo.